Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal 300 pontot írunk jóvá pontgyűjtő számláján!
Blog

A seprűtől a robotporszívóig

Noszvai Anna
Noszvai Anna
2021.06.15 10:52
A seprűtől a robotporszívóig

Régen a szőnyegeket, függönyöket, párnákat mind a házon kívül kellett kiporolni. Amikor először megjelent a porszívó, mindenki csodálta: még a tehetősebb családok is nagy izgalommal fogadták a forradalmi újdonságot. Ma már természetesnek vesszük a létezésüket, pedig hosszú út vezetett ahhoz, hogy egy átlagos háztartás számára is elérhető, természetes és esszenciális higiénia kellékek lehessenek. Korunk aduászai, a robotporszívók egyre több otthonban bukkannak fel. Honnan érkeztek és merre tartanak?

A porszívó története a mechanikus seprűkkel kezdődött, ami általában több port vert fel, mint amennyit összeszedett. 1876-ban készült el az első speciális szőnyegseprű, aminek a doboztestében kefék forogtak, így gyűjtve össze a port a szőnyeg felszínéről. A találmány óriási sikert aratott, a család hamarosan gyárat hozott létre. Férje halála után Anna Bissell lett Amerika első női cégvezetője.


A mai porszívók ősének tekinthető gépet 1901-ben Hubert Cecil Booth alkotta meg, miután végignézte, hogyan próbálkoznak hiábavalóan a vasútállomáson egy géppel kifújni a port a kocsikból. Ekkor jutott eszébe, hogy miért nem beszívással próbálkoznak. Saját otthonában alkotta meg óriási gépezetét, melyet annak ellenére, hogy hangos volt, és olyan nehéz, hogy lovaskocsival kellett mozgatni, nagy lelkesedés fogadta. Középületekben, szállodákban, sőt, még a királyi udvarban is előszeretettel vették igénybe az egyébként rettentően szolgáltatást, hiszen akár negyed tonnányi port is képesek voltak kiszívni egy éjszaka alatt egy forgalmas angol áruházból. Három évre rá előállt az első háztartási porszívóval, és az ezt követő évben megszületett az első elektromos árammal működtethető változat is. Booth cége idővel kifejezetten ipari porszívókra specializálódott.


Kapva az új trendeken és vásárlói igényeken, a század elején egyre több cég kezdett el foglalkozni hasonló masinákkal. Ekkor született a Hoover márka is, amelynek a marketingje olyan erős volt, hogy az angol nyelvben külön helyet kapott hisz a “to hoover” ige porszívózást jelent.
Az AB Lux találta fel az első, levegő beszívással működő elektromos háztartási porszívót. A Modell I nevű tizennégy kilós készüléket az Electrolux alapítója, Axel Wenner-Gren egy svéd mérnökkel együtt dolgozta ki 1912-ben. A sikeres együttműködés további folyamatos hatékonyság növelésre sarkallta a fejlesztőket. A Modell II már öt kilóval kevesebb és fele olyan drága volt. Bár a korábbi termékük is nagy sikert aratott, a kimagaslóan kedvező vásárlói és felhasználói feltételeknek köszönhetően jogosan vélték, hogy megéri beindítani a Modell II sorozatgyártását.

 

A 20. század folyamán a gépek egyre könnyebbek lettek, az először fémből készült porszívók külső borítását műanyagra cserélték. Többféle változat jelent meg, porzsákkal és porzsák nélkül, forró gőzzel vagy éppen vízzel tisztítók is. A ‘90-es években elkészültek a ciklonikus szűréssel működő porszívók, és a 2000-es években pedig végre megjelentek az önállóan működő robotporszívók.

Az első robotporszívó az Electrolux Trilobite volt, amit a svéd cég 1997-ben mutatott be a BBC tudományos magazin műsorában, a Tomorrow’s World-ben. Négy évre rá a brit Dyson előrukkolt a  DC06-al, amely valószínűleg magas ára miatt végül soha nem került forgalomba.

Az Amerikai Egyesült Államokban az iRobot 2002-ben készítette el a saját robotporszívóját, amit Roomba-nak neveztek el. Tizenötezer robottal indítottak, de már akkor elhatározták, hogy további 10.000 darabot bocsátanak piaci forgalomba. A hatalmas siker miatt a karácsonyi szezonra már ötvenezer példánnyal készültek. A sikeres indulás után a termék rohamosan kezdett el terjedni, és a széleskörű piaci megjelenést követően több gyártó is előállt robotporszívóval.

 

A berendezések tájékozódását egyesek ultrahangos tájékozódással, vagy például lézeres tapogatással oldják meg. A robotporszívók működése automatizált, energiaellátásukról akkumulátor gondoskodik. A készülékhez tartozik egy földi dokkoló is, amelyhez akkor térnek vissza a robotporszívók - maguktól, - amikor már közel vannak a teljes lemerültség állapotához, vagy ha végezte a takarítással. Attól függően, milyenek a terepviszonyok, vagy mekkora az a terület, ahol takarítania kell, a robotporszívók többféle üzemmódban is működnek. Az akadályokat magától kerülik ki, a beépített tájékozódási eszközöknek hála maguktól felmérik a terepet, és úgy haladnak, hogy az egész helyiséget végigpásztázza. A legtöbb modell már képes a lakás alapterületének letérképezésére, így applikáció segítségével teljesen testre szabható a takarítás folyamata. A robotporszívók különböző forgó - spirális vagy körkörösen működő - oldalkefékkel és főkefékkel gyűjtik a felszívott szilárd szennyeződéseket. A HEPA szűrők is  elengedhetettlen alkatrészei a robotporszívoknak, lehetővé teszik a hatékony légtisztítást. 

Mára többféle tájékozódási technológia is ismert és használatos a robotporszívók navigálása terén. A helyiség feltérképezéséről általában a porszívó fedlapján elhelyezett kamera gondoskodik, a robotporszívó oldalán elhelyezett ultrahangos szenzorok pedig arra ügyelnek, hogy ne ütközzön akadályba a porszívó. A készülékeknek nemcsak a tájékozódási képessége 360 fokos: elakadás esetén teljes fordulatra képesek. Ma már egyre több gyártó dolgozik azon hogy a porszívót integrálni lehessen különböző applikációkkal. A okostelefonra telepített app megkönnyíti a dolgunkat, hiszen így akár egy nem tervezett vendégség előtt már távolról is - például a munkahelyünkön ülve - elindíthatjuk a porszívót hogy otthonunk teljes tisztaságában ragyogjon mire hazaérünk és fogadjuk a vendégeket. A piacon jelenleg a Xiaomi, iRobot robotporszívók a legnépszerűbbek, számos modelljük közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. 

 

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy egy lépéssel okosabbá tedd az otthonod, és ezzel megkönnyítsd a hétköznapi teendőidet, nézz körül a webshopunkban!