Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal 300 pontot írunk jóvá pontgyűjtő számláján!

Porszívó cserealkatrészek: porszívó szűrűk, hepák, porzsákok

Robotporszívó csere tartozékok

Magasnyomású mosó kiegészítők

Airbrush termékek

Blog

Illatfelhő az otthonodba!

Noszvai Anna
Noszvai Anna
2021.07.13 17:27
Illatfelhő az otthonodba!

Az otthonunkban igyekszünk minden érzékszervünket - ezzel pedig az idegrendszerünket is - aktívan megnyugtatni egy-egy hosszú nap után. Puha szőnyegekkel, takarókkal borítjuk be a nappalinkat, lágy fényeket gyújtunk, és persze eszünk valami finomságot is. A kényelem és a kikapcsolódás pillanataihoz pedig illatok is tartoznak. Az illóolajok hétköznapi felhasználásának legnépszerűbb módja a párologtatás. Legyen szó hatékony légfertőtlenítésről, frissítő, élénkítő gyógynövényekről, vagy a kényeztető ylang-ylang virág szirmainak bódító aromájáról, egy elektromos diffúzor minden családnak jól jöhet!

Mindenki látott már mécsessel használható, csészényi bemélyedéssel a tetején kialakított apró párologtatókat. Az illatosítás ezen egyszerű módja viszont nagyon veszélyes tud lenni. Ha a tartályba töltött víz előbb elpárolog, mint a mécses égési ideje, a kerámia repedéseiben átszivároghat az illóolaj és közvetlen kapcsolatba kerül a tűzzel, ami rövid idő alatt nagy lángokba csap át. Tilos felügyelet nélkül használni őket!

Az ideális, modern és okos otthon kompatibilis diffúzorok két fő kategóriára bonthatóak. A száraz diffúzorokra és az ultrahangos párologtatókra. A száraz diffúzorokat nehéz tisztán tartani, sok illóolajat fogyasztanak, viszont nem kell gondoskodnunk a vízről. Az ultrahangos párologtatók hideg aromás gőzzel dolgoznak, és többnyire jóval pénztárcabarátabbak gőzölgő vetélytársukhoz képest. A vízzel működő diffúzorok tartályában gyakran van egy jel, ameddig csapvízzel vagy desztillált vízzel kell feltölteni őket, majd a kívánt illóolajat ehhez a vízhez kell hozzáadni. Negyven négyzetméterenként körülbelül tíz csepp illóolajat érdemes használnunk. A tökéletes diffúzor kiválasztásánál érdemes átgondolni, mi lenne számunkra, és az adott szoba, terület számára a legideálisabb méret. Előfordulhat, hogy a kiemelt területekre, mint például a hálószoba, a nappali vagy a gyerekszoba különféle gépek mellett tesszük le a voksunkat. Az elektromos diffúzorokat nyugodtan beindíthatjuk akkor is, ha nem tudjuk felügyelni őket, mert jellemzően amint elfogy a tartályból víz, magától leáll a készülék. Így az sem jelent akadályt, ha időközben nyugovóra térnénk. A gépek emellett nem melegszenek fel, és nem is hangosak. Sőt, választhatunk kifejezetten alvást segítő, nyugtató illatokat is, ezzel javítva a pihenésünk minőségét. Tisztításkor rendszeres használat mellett a tartályt és a membránt hetente érdemes áttörölni alkoholos vatta koronggal.

Kiemelten fontos, hogy jó minőségű illóolajakat vagy illóolajkeverékeket használjunk, amik kizárólag 100%-os tisztaságúak. Ezzel nem csupán magunkat és az érzékszerveinket, de a diffúzorunkat is védjük, mivel így nem szennyezzük felesleges anyagokkal. Kiváló minőségű illóolajakat és erre alkalmas - szintén 100%-os tisztaságú - keverékeket például a Panarom-nál, (https://panarom.hu/) a Pranarom-nál (https://pranarom.hu/) és a Naturol-nál (https://biopont.hu/naturol) találhatunk. Érdemes többféle típust is beszereznünk, hogy a kívánt hangulatnak megfelelően változtathassunk az otthoni légkörön.

Ha szeretnénk gyermekünkkel megúszni a téli, megfázásos időszakot, megbeszélhetjük a bölcsődei, óvodai közösséggel, hogy ruházzunk be együtt egy közös diffúzorra. A hagyományos légtisztító keverékeken kívül remek opció a tiszta citrom illóolaja, ami szuper fungicid, baktericid, virucid funkciói mellett frissítő illatot is biztosít a gyerekeknek. Ez a praktika természetesen kiterjeszthető az irodánkra, vagy bármilyen más olyan zárt térre is, ahol gyakran találkozunk egy kialakult közösséggel.

 

Néhány hasznos illóolaj:

Citromolaj:

- Kiválló a felső légúti megbetegedések ellen. Enyhíti a meghűlés, influenza, arcüreggyulladás, torokfájás, köhögés kellemetlen tüneteit. Tisztítja az orrjáratokat. 
- A citromos illóolaj illatának lélegzése javítja a testzsírt lebontó neurológiai aktivitást is. Segít a narancsbőr és cellulitisz ellen.

Teafaolaj:

- Hihetetlen fertőtlenítő, gomba- és vírusölő hatású. 

- Nem irritáló hatású, ezért bátran alkalmazhatjuk a bőrön – akár hígítás nélkül is.

- Hatásos légzőszervi betegségek, körömágyi fertőzések, elfertőződött sérülések esetén.

- A háztartásban a bogarak, rovarok ellen is bevált illat. 

 

Levendulaolaj

- Mérsékli az izomfájdalmat

- Antibakteriális hatősú

-Citromfűvel kombinálva vírusellenes hatása klinikailag is tesztelt.

- Csökkenti a stresszt és a szorongást

- Tonizálja a bőrt, nyugtatja, valamint a pattanásokat és bőrhibákat is gyógyítja.

Az egyik legfontosabb nyugtató hatású olaj. Ecettel és vízzel kombinálva kiváló a vízkő és makacs szennyeződések ellen.

Eukaliptusz

- Elsősorban a légutak tisztítására alkalmazható

- Citrommal, teafával, borsmentával kiválóan keverhető.

- A szódabikarbónával karöltve ágyunk matracait is felfrissíti.

NÉZZE MEG DIFFÚZORAINKAT :-)          https://smartfamily-okosba.hu/shop_search.php?search=diffuzor