Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal 300 pontot írunk jóvá pontgyűjtő számláján!

Porszívó cserealkatrészek: porszívó szűrűk, hepák, porzsákok

Robotporszívó csere tartozékok

Magasnyomású mosó kiegészítők

Airbrush termékek

Blog

Allergia a családban?

Noszvai Anna
Noszvai Anna
2022.02.27 20:13
Allergia a családban?

A pandémia óta az átlagos hétköznapokban is különösen sokat gondolunk a minket körülvevő levegő tisztaságára. Igyekszünk gyakrabban fertőtleníteni az otthonunkban, illóolajat párologtatni, és persze szellőztetni is. Na de mi a helyzet az otthoni higiénia egyik fontos főszereplőjével? A porszívónk szerepét gyakran alábecsüljük a levegő tisztántartásával kapcsolatban, viszont a modern technológiák ebben is a segítségünkre vannak.

A HEPA kifejezés egy mozaikszó, ami a “high-efficiency particulate arrestance” kifejezésből, azaz a magas hatékonyságú részecske akadályozásból származik. Az ilyen besorolással rendelkező szűrők képesek a legapróbb molekulákat is megkötni, ezzel akadályozva a porszívó motorjának idő előtti károsodását. A filteren az olyan mikroszkopikus méretű szennyeződések is fennakadnak, mint a dohányfüst részecskéi, az atkák, vagy akár a pollenek. A HEPA szűrős porszívók a steril környezetekben mára nélkülözhetetlen kiegészítőkké váltak, de persze egy allergiás családtag hétköznapjait is nagyban megkönnyíthetjük egy ilyen készülék választásával.

Hogyan működik?
A filter egy véletlenszerűen alakuló, kusza, sűrű szálakból álló rendszert alkot, amiben a porszívózás során a beáramló levegő láthatatlanul apró részecskéi fennakadnak. A HEPA szabvány szigorú szabályai garantálják, hogy ezt a nevet viselő filterek kiszűrik a 0,3µm szemcseméretnél nagyobb részecskék 99,97%-át, miközben a légáramlást, - azaz a porszívó tényleges hatékonyságát - csak kis mértékben akadályozzák. Ez az arány leegyszerűsítve azt jelenti, hogy tízezer részecskéből csupán három haladhat tovább.
A HEPA szűrőket nem véletlenül alkalmazzák nagy hatékonysággal az egészségügyben is: a sokakat problémásan érintő parlagfű pollenjének mérete 18µm nagyságú, azaz egy ilyen szűrővel ellátott porszívó jelentősen segíthet az allergiaszezon hatékony átvészelésében.


Hogyan kell tisztítani a HEPA szűrőket?
A szűrők cseréjére a por és egyéb szennyeződés terheléstől függően félévente, évente van szükség. Ha a használattól megtelt a porszívó szűrője, nem feltétlenül kell egyből kidobni. A szűrőket jellemzően a motor környékén kell keresnünk, hiszen azok feladata vagy a motorba ki- vagy az abba beáramló levegő tisztán tartása. Ha megfigyeljük, hol fújja ki a levegőt a porszívó, akkor rögtön megtudhatjuk, hol találjuk a kimeneti szűrőt!
A tisztítás első lépéseként vegyük ki a filtert a porszívóból, majd a tartalmát rázzuk, ütögessük bele a szemetesbe. Vigyázzunk, ez egy kicsit sem higiénikus feladat! Ha már azt érezzük, hogy a szimpla rázástól-ütögetéstől nem jön több por a szűrőből, akkor a mosható filtereket vízzel is átmoshatjuk.
Nem minden szűrő mosható, ha nem vagyunk biztosak benne, inkább ne használjunk vizet. A nem mosható filtereket hatékonyan tisztíthatjuk nagy nyomású levegővel, például sűrített levegő sprayvel, kompresszorral vagy benzinkutaknál a kerék felfújására használt nagynyomású levegő segítségével. Kefét, szivacsot, súrolóanyagot semmiképp ne alkalmazzunk, hiszen azzal roncsolnánk a filtert! Ha úgy érezzük, hogy szűrőtisztítás után nem javul jelentősen a szívóteljesítmény, cseréljük ki a szűrőt egy újra.

Mire kell figyelnem a vásárlásnál?
A háztartási porszívók esetében főleg HEPA 11, HEPA 12, újabban 13 szabványokkal találkozunk. A korábban említett szűrési hatékonyság mindegyik típusra igaz, de ezekkel a besorolásokkal lehetőségünk nyílik arra, hogy akár specifikusabb szűrési módot válasszunk! Ez különösen fontos, ha esetleg a munkahelyünkre, vagy egy nagyobb szennyeződésnek kitett területre tervezünk porszívót választani. Jelenleg az alábbi kategóriákkal találkozhatunk vásárlás közben, amennyiben 0,1µm méretű szemcséket szeretnénk kiszűrni:

HEPA H14 - Húszezer 0,1µm méretű részecskéből egyet enged át.
HEPA H13 - Tízezer 0,1µm méretű részecskéből ötöt enged át.
HEPA H12 - Tízezer 0,1µm méretű részecskéből ötvenet enged át.
HEPA H11 - Tízezer 0,1µm méretű részecskéből ötszázat enged át.
HEPA H10 - Tízezer 0,1µm méretű részecskéből ezerötszázat enged át.

MINDIG ELLENŐRIZZÜK, HOGY A MEGVÁSÁROLNI KÍVÁNT SZŰRŐ KOMPATIBILIS-E PORSZÍVÓNKKAL, LEVEGŐTISZTÍTÓ BERENDEZÉSÜNKKEL